Concentratie, het probleem bij veel kinderen

Veel ouders die hun kinderen aanmelden voor bijles geven aan dat hun kind concentratieproblemen heeft of soms zelfs een concentratiestoornis (ADHD/ADD). Op Begrijpend lezen wordt slecht gescoord, want het kind is snel afgeleid en vult snel maar een antwoord in. Rekensommen worden afgeraffeld, vooral als het een verhaaltjessom is. Het kind neemt eenvoudigweg niet de tijd om te lezen.

Hoe ontstaan concentratieproblemen?

Het lijkt wel of concentratieproblemen steeds meer voorkomen. Kinderen zijn veel bezig met gamen en vluchtige filmpjes, ze lezen ook minder. Ze worden meer geëntertaind. Maar ook ouders zijn drukker en sneller afgeleid.

Uiteraard speelt leeftijd een belangrijke rol bij concentratie. Kinderen ontwikkelen hun aandacht naarmate zij ouder worden. De richtlijn van de aandachtsboog is:

  • 6 jaar: 10 minuten
  • 10 jaar: 20 minuten
  • 13+ jaar: 30 minuten

Concentratieproblemen komen voornamelijk door gebrek aan motivatie. Als iets niet leuk is, kan je kind zich er moeilijk toe zetten.

Ook is er veel afleiding: een drukke klas, herrie in huis of een mobieltje/tablet.

Rust, Reinheid, Regelmaat

Ook te weinig slaap en slechte voeding hebben een negatief effect op concentratie. Als ouder zult u alles moeten doen om rust, reinheid en regelmaat – grootmoeders 3 belangrijkste pijlers in de opvoeding die nog steeds werken – goed te organiseren voor uw kind. Niet altijd even makkelijk in een druk (samengesteld) gezin met werkende ouders en veel sporten en clubjes.

Hoe kunnen wij uw kind helpen zich beter te concentreren?

Concentratie kun je trainen. Door middel van beweging tijdens een taal- of rekenles is bewezen dat het kind de leerstof sneller onthoudt. Als je beweegt tijdens de les worden de hersenen meer geprikkeld, waardoor je meer procenten van je hersenen gebruikt en er dus minder ruimte overblijft om af te dwalen.

Met spelletjes en oefeningen kun je de concentratie van een kind trainen. Het beste is om telefoon en tablet spelletjes achterwege te laten en reguliere spelletjes te gebruiken zoals de geheugenspelletjes Memory of ‘Ik ga op reis en ik neem mee…’.

Afwisseling zorgt voor meer aandacht van een kind. Een nieuwe taak zorgt voor een nieuwe prikkel.

Aanmoediging, daar groeit je kind van. Als concentreren niet zo goed lukt, wees niet boos maar bemoedig je kind. Positief blijven kijken en het geven van complimentjes wanneer het wel lukt, helpt enorm voor de motivatie.

Aandacht van de ouders is belangrijk. En dan bedoel ik ook ‘echte’ aandacht. Let maar eens op het verschil tussen het contact met een kind als je zelf bent afgeleid door dagelijkse beslommeringen of wanneer je met je volledige aandacht bezig bent.