Programmeren

AANMELDEN

Waarom leren programmeren?

Een kind leren programmeren is zoals een kind een muziekinstrument leren spelen. Je zet ze niet met een handleiding naast een piano. Nee, je leert het ze al doende en je bouwt langzaam op. Zo is het ook met leren programmeren. Kinderen moeten eerst de taal -het coderen- leren kennen. Met de cursus leren ze hoe computers denken. Ze proberen spelenderwijs zelf dingen uit. Ze sturen bij, ze leren en groeien. En geleidelijk aan leren ze echt programmeren.

Programmeren leert kinderen creëren in plaats van consumeren. Het is dus niet per definitie bedoeld om kinderen op te leiden tot programmeur, maar om ze vaardigheden te leren waarvan ze in elk beroep profijt hebben.

Je leert van programmeren:

  • Creatief en logisch denken
  • Ruimtelijk inzicht krijgen
  • Probleemoplossend vermogen
  • Structureren
  • Samenwerken

CURSUS SCRATCH

Scratch is een programmeertaal die speciaal is ontwikkeld voor kinderen. Door te werken met vaste commando’s die al in blokjes zijn voorbewerkt, en een visuele interface wordt het programmeren eenvoudiger gemaakt en kunnen al snel leuke spelletjes en animaties worden gemaakt. Er is een beginners en een gevorderden groep.

PRAKTISCHE INFO

De cursus Programmeren is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. De cursus bestaat uit 10 groepslessen. Ieder kind krijgt een werkboek en een eigen online account. Tijdens de groepslessen worden de kinderen persoonlijk begeleid. Ze hebben geen huiswerk, maar ze mogen natuurlijk thuis wel online oefenen.

In deze cursus gaan we met een eenvoudige computertaal geweldige dingen maken. Het nadeel van andere computertalen is dat er veel tijd gaat zitten in het leren van de syntax, terwijl binnen Scratch met blokken gewerkt wordt die je kan drag en droppen. Dat heeft 2 voordelen:

  1. Je kan veel sneller leuke dingen maken, omdat je niet eerst notities hoeft te leren en je veel minder syntaxfouten maakt
  2. Je direct kan focussen op dat wat voor programmeren het meest belangrijk is, namelijk de concepten waarmee je een ontwerp voor een programma maakt, zoals loops, variables en lists. Als je die eenmaal beheerst wordt het leren van een taalgebaseerde programeertaal als Python of Javascript veel eenvoudiger.

We beginnen met het maken van animaties, en gaan dan door naar games en quizzen. De laatste weken werken de kinderen aan een eigen ontwerp waar ze helemaal hun creativiteit in kwijt kunnen.

De gevorderden groep gaat door met klonen, en gaan dieper in op het gebruik van variabelen voor verschillende levels. Ook leert deze groep meer over gameontwerp.

KOSTEN

De cursus kost € 230,- (incl. BTW)

DATA, TIJDEN EN LOKATIE

De cursus gaat van start in januari 2023, zodra er genoeg deelnemers zijn.

Tijdstip: vrijdag 15.30-16.30 uur

Lokatie: Bussum

AANMELDEN

De cursus wordt georganiseerd door Het Bijleslokaal in samenwerking met

De Programmeerschool en Revenge of the Nerds Academy. 

programmeerschool