Programmeren

AANMELDEN

Waarom leren programmeren?

Een kind leren programmeren is zoals een kind een muziekinstrument leren spelen. Je zet ze niet met een handleiding naast een piano. Nee, je leert het ze al doende en je bouwt langzaam op. Zo is het ook met leren programmeren. Kinderen moeten eerst de taal -het coderen- leren kennen. Met de cursus leren ze hoe computers denken. Ze proberen spelenderwijs zelf dingen uit. Ze sturen bij, ze leren en groeien. En geleidelijk aan leren ze echt programmeren.

Programmeren leert kinderen creëren in plaats van consumeren. Het is dus niet per definitie bedoeld om kinderen op te leiden tot programmeur, maar om ze vaardigheden te leren waarvan ze in elk beroep profijt hebben.

Je leert van programmeren:

  • Creatief en logisch denken
  • Ruimtelijk inzicht krijgen
  • Probleemoplossend vermogen
  • Structureren
  • Samenwerken

Tijdens deze cursus leren de kinderen commando’s te gebruiken in diverse programmeertalen om zelf games te bouwen. De programmeertalen zijn ook te gebruiken voor het bouwen van websites, apps of zelfs robots. Dat kunnen ze leren in opvolgende cursussen of workshops.

Praktische info

De cursus Programmeren is geschikt voor kinderen van 9 tot 13 jaar. De cursus bestaat uit 10 groepslessen, waarbij de laatste les bestaat uit het maken van een eindopdracht. Ieder kind krijgt een eigen online account. Tijdens de groepslessen worden de kinderen persoonlijk begeleid. Ze hebben geen huiswerk, maar ze mogen natuurlijk thuis wel online oefenen.

Er is dus thuis een computer/laptop/tablet met internet nodig. De technische specificaties:

  • Laatste update-versie browser Google Chrome, Mozilla Firefox, of Internet Explorer 11
  • XP & Windows 7 of hoger, MAC OS 10.6 of hoger, Android 4.1.2 of hoger, IOS 7.x of hoger
  • Hardware met minimaal 2 GB RAM-geheugen
  • Toestemming om software te kunnen downloaden die benodigd kan zijn voor een bepaalde website/game

de Kosten

De cursus kost € 160,- (incl. BTW, inclusief online licentie, 10 groepslessen en een certificaat).

DATA EN TIJDEN

De cursus gaat van start zodra er genoeg deelnemers zijn.

AANMELDEN

TIP

Voor wie heel graag wil programmeren maar om welke reden dan ook niet aan deze cursus mee kan doen, kun je op de website van Coderdojo verschillende bijeenkomsten vinden, waarbij kinderen GRATIS aan de slag gaan met programmeren. Hier in de buurt vinden in Amersfoort, Eemnes en Bussum regelmatig Coderjojo bijeenkomsten.

Helaas zijn momenteel alle bijeenkomsten afgelast in verband met Corona.