De Boekenclub

Je verliezen in een boek is iets dat ieder kind eens moet ervaren. Pas dan beseft het de lol en het nut van lezen. Was het tientallen jaren geleden gewoon, tegenwoordig is het bijna bijzonder als een tiener een boek voor het plezier leest. Er moet van alles uit de kast gehaald worden om een kind een boek te laten lezen. De afleiding van Netflixen, ‘op je telefoon zitten’ en gamen is groot, de verleiding sterk.

Geef kinderen maar eens ongelijk, ook volwassenen kampen met de verleidingen. Als je moeder iedere dag op de bank een boek leest, is de kans groot dat haar kind dat gedrag kopieert. Zit de ouder continu achter de computer of op een tablet, dan doet zijn/haar kind het ook. Sinds ouders meer thuis werken, lees: achter de computer zitten of met de telefoon in de weer zijn, gaat die gewoonte ongemerkt over op het kroost.

We leven nu eenmaal in een digitaal tijdperk, dat mag ook allemaal best. De kunst is om de afwisseling erin te houden. Schermpje, papier, televisie. Beter voor je ogen, hersenen en mentale gemoedstoestand. Eigenlijk net zoals bij voeding. Snoepen mag, vlees mag, alcohol mag, maar alles met mate en afgewisseld met gezonde voeding. Een ouder is hier de bepaler.

Begrijpend lezen

Het Bijleslokaal krijgt aan de lopende band aanvragen voor kinderen die moeite hebben met begrijpend lezen. De teksten zijn lang, kinderen zijn vaak niet gewend om echte teksten te lezen. De berichten en filmpjes op de mobieltjes zijn te vluchtig om hen daar ervaring in op te laten doen. We organiseren bijlessen om teksten te oefenen en de vraagstelling aan te leren. Dat helpt hen voor te bereiden op de Cito-toetsen. Maar of het kinderen echt stimuleert om lezen leuk te vinden, dat is te betwijfelen.

Waarom De Boekenclub?

De Boekenclub is in het leven geroepen voor kinderen uit groep 6, 7 en 8. In een èchte boekenomgeving, de bibliotheek, proberen we bij kinderen de lol te vinden in lezen en hen te stimuleren om vaker een boek te pakken. We creëren behoefte aan mooie verhalen, we ontdekken met hen nieuwe boeken en wat hun smaak is, we stimuleren hun fantasie. We laten hen thuis de boeken lezen die zij leuk vinden, we praten erover en verzinnen er leuke opdrachten omheen. Schrijven, tekenen, recenseren komen er allemaal bij kijken. Is jouw kind wellicht een schrijver in spé of houdt hij/zij van illustreren?

Wanneer?

In 2024 moet de Boekenclub nog worden ingepland. Houd de website in de gaten of meld je kind vast (onder voorbehoud) aan.

Kosten € 150,- voor 8 groepslessen
Lokatie: Bibliotheek Naarden, Majoor Kampstraat 3.

  Naam leerling

  School en groep

  Naam ouder/verzorger

  E-mail

  Telefoonnummer

  Toelichting (eventueel)