Doorstroomtoets

De doorstroomtoets maak je in groep 8. Het is de laatste belangrijke toets die invloed kan hebben op het schooladvies voor het voortgezet onderwijs.

Waarom is het veranderd?

De doorstroomtoets is de vervanger van de eindtoets. Omdat de resultaten van de doorstroomtoets al in maart bekend zijn, kunnen alle leerlingen zich tussen 25 en 31 maart (2024) aanmelden bij de middelbare school. Het ministerie wil hiermee kansenongelijkheid tegengaan. De naam ‘doorstroomtoets’ (in plaats van ‘eindtoets’) geeft aan dat de toets niet het einde is van het leren in groep 8. Na de toets blijven de kinderen zich, tot aan het eind van het schooljaar, ontwikkelen.

Voor wie?

De doorstroomtoets wordt afgenomen bij leerlingen die in groep 8 van de basisschool zitten. Deze leerlingen hebben in januari hun voorlopige schooladvies gekregen. Wanneer zij goed presteren op de doorstroomtoets, kan het advies naar boven toe worden bijgesteld.

Wanneer?

De doorstroomtoets wordt op alle scholen in 2024 in de eerste twee weken van februari afgenomen. De papieren versie worden (verplicht) op dinsdag 6 en woensdag 7 februari afgenomen.

Half maart hebben de scholen de resultaten binnen.

Uiterlijk 24 maart vernemen leerlingen en hun ouders het definitieve schooladvies van de leerkracht. In week 13 (25-31 maart) kunnen alle leerlingen zich dan inschrijven op een school voor het voortgezet onderwijs.

Oefenen voor de toets?

Wie oefenopgaven maakt voor de doorstroomtoets, maakt alvast kennis met de verschillende soorten vraagstellingen. Hierdoor wordt de toets wat minder spannend. Wie wil, kan door veelvuldig te oefenen ook zijn niveau verhogen. Alle kennis en vaardigheden die je in de loop der jaren hebt geleerd, voeg je nu samen en leer je door elkaar heen te gebruiken. Daar word je steeds handiger in. Bij Het Bijleslokaal oefenen we naast de basisstof ook met de toetsvraagstelling.

Soorten toetsen

Er zijn verschillende doorstroomtoetsen. Het Cito-instituut biedt een doorstroomtoets aan en ook enkele bedrijven: AMNBureau ICERoute 8 en DiaTaal BV. De overheid heeft zelf de DOE-toets ontwikkeld. Scholen kiezen zelf welke doorstroomtoets ze afnemen bij hun leerlingen.