Lezen

Technisch lezen en begrijpend lezen zijn twee begrippen die u terugziet op het rapport van uw kind.

Technisch lezen betekent de ‘techniek van het lezen’. Dit leer je vanaf groep 3. Hierbij leer je de letters in je hoofd om te zetten in woorden en de woorden in zinnen. Als je dat goed kunt, dan kun je een stuk tekst zonder veel problemen hardop in de klas voorlezen.

Begrijpend lezen gaat een stapje verder. Je moet niet alleen technisch in staat kunnen zijn om de tekst te lezen (dus het herkennen van woorden en zinnen uit de letterbrij), maar je moet ook begrijpen wat je aan het lezen bent.

Een goede beheersing van technisch lezen zorgt ervoor dat uw kind de tekst vlot kan lezen en het beter begrijpt.

Het niveau van technisch lezen wordt gemeten via het zogenaamde AVI-lezen. De term AVI-lezen komt voort uit de afkorting AVI (Analyse van Individualiseringsvormen).

In groep 3 wordt gestart met AVI-lezen. In januari bereikt het kind het niveau van M3 (Midden groep 3), in juni E3 (Eind groep 3). Zo gaat dat in elke groep totdat AVI-uit is bereikt. Een kind kan voor of achterlopen. Zo zijn er kinderen in groep 4 die al op M7 zitten, maar ook kinderen die blijven hangen op een lager niveau.

Veel jonge kinderen houden niet van lezen, maken te weinig leesmeters en komen niet op hun niveau terecht. Als ouder kunt u oefenen met uw kind, bijvoorbeeld iedere avond een kwartiertje voor het slapen gaan. Is uw kind speels en wil hij of zij niet lezen, zorg dan voor boekjes met onderwerpen die hem of haar wel interesseren.

Op school houden de leerkrachten het leesniveau bij van uw kind. Wilt u het leesniveau van uw kind zelfs eens testen, kijk dan op Avi-lezen.nl.

Geen tijd om te oefenen? Of krijgt u uw kind niet zover? Het Bijleslokaal oefent met uw kind en zorgt dat het gewenste niveau wordt gehaald. Uw kind krijgt plezier in het lezen!

Kan uw kind prima lezen? Wil hij of zij gewoon méér plezier hebben in het lezen en ook nog samen met andere kinderen? De Boekenclub voor kinderen uit groep 6, 7 en 8 geeft uw kind een extra lees- en schrijf-boost!