Jonge kinderen en huiswerk: 5 tips

In groep 4 begint het al: huiswerk! Het Kinderen voor Kinderen-koor zong aan het begin van de jaren 80 al over de frustraties van al dat huiswerk.

Wat kunnen wij, als ouders, er aan doen dat onze kinderen niet te veel problemen maken van hun huiswerk?

1. structuur

Je weet in de jongere groepen welke dagen kinderen huiswerk meekrijgen en wanneer het ingeleverd moet worden. Zorg ervoor dat je iedere week op een bepaald tijdstip samen met je kind het huiswerk maakt. En liever niet de avond voordat het ingeleverd dient te worden. Zo wordt je kind niet elke keer verrast of chagrijnig.

2. speeltijd

Laat je kind gewoon spelen na schooltijd. Plan het huiswerk bijvoorbeeld in om 17.30 uur aan de keukentafel. Terwijl je kookt of opruimt, kan je kind het huiswerk maken en tussendoor vragen stellen. Dit werkt natuurlijk alleen bij ouders die een keer of vaker in de week op tijd thuis zijn. Heb je een fulltime baan, doe het dan na het eten, of misschien al tijdens het toetje.

3. leuker

Hoe jonger het kind, hoe meer het wil spelen. Laat ze zoveel mogelijk zelf het huiswerk doen, maar jij zorgt er als ouder voor dat het snel en soepel gebeurt. Wellicht met een spelletje: kun jij in 1 minuutje die som maken?

4. Belonen

Met beloning bedoel ik niet direct een snoepje, cadeautje of belofte om naar het pretpark te gaan. Geef een knuffel, aai over zijn bol of zeg dat je trots op hem bent. Zet een lekker kopje thee, een koekje erbij en maak het gezellig. Ook de belofte dat het kind nadat het huiswerk af is naar zijn favoriete tv programma mag kijken doet wonderen.

5. creatief

Ben je het door alle drukte vergeten, en het moet nog even snel tijdens een speeldate gebeuren? Wees creatief: laat de kinderen schooltje spelen en doe even mee als juf tot het huiswerk af is. Zelfs ‘buitenspeelkinderen’ willen hier aan meedoen, mits je erna een balletje met ze trapt tijdens de ‘gymles’.

Als de kinderen ouder worden, komen er ook toetsen om de hoek kijken; topografie, nieuwsbegrip, boekbesprekingen, spreekbeurten. Laat het kind zoveel mogelijk zelf doen, ook al ziet zijn Powerpoint presentatie waaraan hij uren heeft geploeterd, er vreselijk uit en staat het vol met spelfouten. Later kun je er samen doorheen lopen en de fouten er uit halen.Probeer het niet te mooi te maken, het is immers zijn huiswerk.

Zoek op internet naar kaarten van Nederland en laat het kind het zelf printen en bijvoorbeeld inkleuren of de provincies, steden en rivieren er zelf bij schrijven.

Je kunt zelf een klein proefwerkje in elkaar flansen en de kinderen het samen met een vriendje of vriendinnetjes laten maken. Jij speelt voor leraar en zet rode strepen en krullen.

De tafels kun je op veel manieren oefenen, maar een papier met alle tafels in het toilet ophangen kan ook helpen!

Succes!

huiswerk